Je bent offline, sommige functies zijn uitgeschakeld.

Mijn kennismaking met fitness 
blog fitness gezondheid voeding

Mijn kennismaking met fitness 

Hi! Mijn naam is Charlotte en ik ben 27 jaar oud. De meeste mensen om mijn heen kennen mij als een sportieve meid die vaak in de sportschool te vinden is, gezond eet en veel discipline heeft. Ik kan mij hier zeker in vinden, maar dit is zeker niet altijd zo geweest...

In mijn middelbare schoolperiode was ik erg onzeker (zoals waarschijnlijk veel anderen). Dit zorgde ervoor dat ik een verstoorde relatie kreeg met eten en begon met binge-eating. Simpel gezegd; ik at heel veel voedingsmiddelen in een hele korte tijd. Vooral in periodes wanneer ik mij rot voelde.. Eten was er altijd, had geen oordeel en werkte als een soort troost. Uiteraard waren dit altijd slechte voedingsmiddelen die zorgde voor een tijdelijk ‘goed’ gevoel. Ik genoot hier totaal niet van.. Gevoelens van schuld, spijt en falen kwamen achteraf.. Dit resulteerde in aankomen én nog onzekerder worden over mijzelf. Ik kwam kilo’s aan en voelde mij op den duur nóg ongelukkiger. Sporten of bewegen deed ik in die tijd niet. Ik had genoeg excuusjes; het koste tijd en moeite, ik vond toch niets leuk en was geen teamplayer..

In 2015 (rond mijn 21e) besloot ik om mijn ongezonde levensstijl radicaal om te gooien! Op een bepaald moment was ik er zó erg klaar mee.. Ik trok mijzelf uit de slachtoffer rol waar ik mijzelf al jaren in plaatste, sloot ik een sportschool abonnement af en begon ik met fitness. Ik zocht filmpjes van oefeningen op youtube en besloot op dat moment 6 keer in de week te sporten.. Ik zocht alle informatie die er te vinden was op internet op en paste diezelfde dag gelijk mijn voedingspatroon aan. Ik begon met het tracken (bijhouden) van mijn voeding om inzicht te krijgen in wat ik allemaal at, rekende mijn caloriebehoefte uit en binnen vier maanden viel ik 20 kilo af! Waar een wil is….Weightloss

Ik at elke dag precies wat ik 'moest' eten en sloeg geen training over. Ik raakte enorm gemotiveerd en blijkbaar had ik vanuit mijzelf een enorm grote discipline. Ik voelde mij met de dag gelukkiger en zelfverzekerder, mijn lichaam veranderde en ik mocht zelfs stoppen met mijn astmamedicatie. Dit was overbodig geworden doordat ik gewicht kwijt was en ik mijn longen goed trainde door het dagelijks sporten.

Vanaf dat moment ging er een wereld voor mij open. Mijn oorspronkelijke doel was om gewicht kwijt te raken maar gaandeweg veranderde mijn doel omdat ik ervaarde dat gezond leven in de brede zin van het woord, zoveel meer brengt dan alleen ‘slanker worden’. Als ik iets geleerd hebt; ‘’Van afvallen alleen word je niet gelukkig’’. Ik nam mijzelf voor om vaker gezonde en bewustere keuzes te maken op allerlei gebieden. Ik deed afstand van bepaalde mensen, invloeden en gewoontes en focuste mij op mijzelf. Dit is oprechts de beste beslissing die ik ook heb gemaakt!

Veel mensen die mij kennen van ‘vroeger’ vinden vooral de fysieke transformatie knap. Tuurlijk was het fijn om kilo’s kwijt te raken en een strak lijf te krijgen, maar ik denk dat mensen onderschatten wat sporten en gezonde voeding mentaal met je doet.. Niet alleen verloor ik gewicht, maar ook vond ik een fijne hobby, werd ik zelfverzekerder, gelukkiger, energieker, vitaler en ik sliep beter. Daarnaast ontmoette ik veel vriendinnen en zelfs mijn vriend waarmee ik nu samenwoon.

Momenteel sport in 4 a 5x in de week, eet ik voor 90% nog steeds gezond, maar heb ik ook een balans gevonden tussen ‘doelen bereiken en ook onbezorgd kunnen genieten van eten’. Het gezonde eten en bijna dagelijks trainen in de sportschool zorgt er voor dat ik fysiek & mentaal gezond voel. Door het sporten maak je endorfine (gelukshormoon) aan. Je voelt je na het sporten dus letterlijk gelukkiger. Als ik mij onrustig of down voel, helpt sporten mij om mijn hoofd leeg te maken. Ondertussen ben ik weer wat kilo’s aangekomen (in vet & spiermassa) en ‘verbeter’ ik mijn shape elk jaar weer ietsjes meer! Zelf ben ik enorm perfectionistisch, dus blijf ik zoeken naar nieuwe uitdagingen en doelen op fitnessgebied.sportschool

Ik begrijp heel goed dat fitness niet voor iedereen weggelegd is, maar ik ben ervan overtuigd dat sporten (en bewegen in het algemeen) goed is voor iedereen. Niet alleen voor je fysieke gezondheid maar ook voor je mentale gezondheid! Ik daag je uit om te beginnen met gezonde en bewuste keuzes te maken. Begin met hardlopen, yoga of sluit een sportschool abonnement af! Probeer meer maaltijden zelf te koken, minder alcohol te drinken of te mediteren.. Mocht je geïnspireerd zijn geraakt of in contact willen komen, stuur mij een berichtje of plaats hieronder een reactie!

Instagram Charlotte

Zo te zien ben je offline

Om dit te doen moet je verbonden zijn met het internet.

Check je internet verbinding en probeer dit menu daarna opnieuw te laden.