Je bent offline, sommige functies zijn uitgeschakeld.

Trailrunnen of wandelen op de heide
tip hardlopen wandelen reizen
Beheerder

Trailrunnen of wandelen op de heide

Als er een moment is dat ik in een hutje op de hei zou wil zitten, dan is dat in de maand augustus. De bloeiende heide zorgt voor een paars tapijt dat op sommige plekken niet op lijkt te houden. 

Je moet er wel snel bij zijn, want begin september begint de paarse kleur af te vlakken. Het is nu dus een perfect moment om te gaan trailrunnen of wandelen over de heidevelden. 

Maar waar kun je genieten van deze pracht?De heide bij de Gasselter Duinen

Zelf woon in in Drenthe en hier zijn volop heidevelden. Oerdrenthe heeft 5x bloeiende heide in Drenthe op een rijtje gezet. Dit lijstje is zeker niet uitputtend. De boswachters van Natuurmomenenten hebben een overzicht van de tien mooiste heideroutes in Nederland gemaakt.

Bij veel natuurgebieden in de provincie Drenthe zijn heidevelden. Bij de heidevelden kun je ook regelmatig hunebedden vinden. Een hunebed of dolmen is een grafkamer uit het nelithicum (4000-3000 v Chr.)hunebed op Gasselterduinen

De heide heeft de neiging om te vergrassen of dicht te groeien doordat zaailingen van bomen zich er gaan wortelen. Om dat te voorkomen zijn er op veel plekken grote grazers uitgezet die de overige beplanting weg moet halen. Op onder meer het Dwingelderveld loopt een herder met een kudde schapen.


Op andere plekken zorgen Schotse Hooglanders of andere koeien ervoor dat de heide in goede conditie blijft. Dit zijn imposante beesten, maar in het algemeen zijn ze goedaardig. Alleen als ze kalfjes hebben, kunnen ze uitvallen. Blijf daarom op ongeveer 25 meter en houd in de gaten hoe de koeien reageren.Schotse Hooglanders op de Gasselter Duinen

Naast grote grazers zijn er veel meer dieren te vinden: (roof)vogels, insecten (heel veel muggen), salamanders en slangen. Slangen vinden het fijn om te zonnebaden. Beton- en asfaltpaden zijn warm en je kunt ze vinden in de overgang van berm en pad. Mensen kunnen van een beet van een adder goed ziek worden en moeten naar het ziekenhuis. Voor honden is een beet ook erg giftig en er moet zo snel mogelijk antiserum worden toegediend. adder

Wat je zeker mee moet nemen tijdens je wandeling of trailrun is een fototoestel (of telefoon met camera). Zeker bij zonsopgang en zonsondergang kijk je je ogen uit. 

Wat is jouw favoriete heidegebied? Zet je tip in de reacties!

de tien mooiste heideroutes

Zo te zien ben je offline

Om dit te doen moet je verbonden zijn met het internet.

Check je internet verbinding en probeer dit menu daarna opnieuw te laden.