Je bent offline, sommige functies zijn uitgeschakeld.

De Paralympische Spelen
blog atletiek zwemmen topsport
Beheerder

De Paralympische Spelen

De Paralympische spelen zijn inmiddels alweer een paar dagen bezig en TeamNL is al erg succesvol. Na vijf dagen vol sport heeft de Nederlandse ploeg al 16 medailles op zak. En 13 daarvan zijn behaald door een vrouw.

Een vraag die mij bij de Paralympische Spelen bezig houdt is hoe hoe binnen de diverse onderdelen rekening gehouden wordt met de verschillende beperkingen van de sporters. Binnen een aantal sporten zie je vaak diverse codes. Maar wat houdt dit nou precies in? En hoe wordt bepaald of je mee mag doen aan de Paralympische Spelen (en in welke sport/onderdeel)? Op de Paralympics komen atleten in actie met lichamelijke, visuele of verstandelijke beperkingen. Op basis van classificaties wordt de mate van beperking vastgesteld en bepaald aan welke sport mag worden deelgenomen. Het Internationaal Paralympisch Comité heeft tien erkende beperkingen. Als je aan één van deze beperkingen voldoet, kom je in aanmerking voor een classificatie. Voorwaarde hiervoor is wel dat de beperking invloed heeft op de specifieke sport waaraan de atleet mee wil doen.

De tien erkende beperkingen van het IPC

- Verminderde spierkracht (door bijvoorbeeld een dwarslaesie)

- Beperking in de beweeglijkheid van gewrichten

- Amputaties van ledematen (als gevolg van trauma of ziekte)

- Significant verschil in beenlengte (aangeboren of als gevolg van trauma)

- Dwerggroei (achondroplasie)

- Hypertonie (zoals Cerebrale Parese, spasmen)

- Ataxie (verstoring van het evenwicht)

- Athetose (snelle, niet onderdrukbare onvrijwillige bewegingen)

- Visuele beperking (zowel in scherpte, gezichtsveld als (kleuren)waarneming)

- Verstandelijke beperking (gemeten IQ (<75), beperkte zelfredzaamheid)

 

Om de competitie zo eerlijk mogelijk te laten verlopen en sporters met gelijkwaardige beperkingen tegen elkaar te laten strijden, wordt gebruik gemaakt van verschillende classificaties. De classificaties zijn echter niet bij elke sport terug te vinden. Neem bijvoorbeeld sporten als zitvolleybal en rolstoelbasketbal. Hier valt iedereen in dezelfde categorie.

Wat houden die verschillende codes dan in, S11, SB9, C1-3, T64. Je ziet ze onder andere voorbij komen bij atletiek, zwemmen en het baanwielrennen. Binnen de atletiek worden de klassen aangeduid met de T van track en F van field, gevolgd door een cijfer. Hoe lager het cijfer, hoe groter de beperking. Binnen het zwemmen worden de klassen voorafgegaan aan de S (vrije slag, vlinderslag en rugslag), SB (schoolslag) of SM (wisselstag), gevolgd door een cijfer. S1 t/m S10 zijn voor de sporters met een lichamelijke beperking, S11 t/m S13 voor een visuele beperkingen en S14 voor de sporters met een verstandelijke beperking.

Om te bepalen of je voor een classificatie in aanmerking komt, moet eerst gekeken worden of aan de erkende beperkingen wordt voldaan, vervolgens of je aan de criteria van een bepaalde classificatie voldoet. Daarna worden sporters aan de hand van keuringen, analyses en controles van gegevens wel of niet ingedeeld in een bepaalde klasse. Een lastige procedure, die niet altijd even professioneel is als de sporters zelf. En het kan dan ook zomaar zijn dat een sporter op basis van de beperking niet kan worden ingedeeld en thuis moet blijven... Er is de laatste jaren dan ook flinke kritiek op het classificatiesysteem.

Ik hoop dat bovenstaande een beetje meer inzicht geeft hoe het werkt met de verschillende klassen tijdens de Paralympische Spelen. Nu even kort terug naar de prestaties van de Nederlandse ploeg. Zoals gezegd zijn er al aardig wat medailles opgehaald. Teveel om hier allemaal te benoemen, maar ik licht er even een paar uit. Op de 100 meter schoolslag (SB9) behaalden Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger goud en zilver. Zijderveld zwom tevens een nieuw wereldrecord! Ook op de 100 meter vrije slag (S10) waren de dames succesvol. Ze zwommen daar naar het zilver en het brons.

Ook op de atletiekbaan, bij het verspringen, pakte een Nederlandse atlete het goud met een wereldrecord. Fleur Jong sprong al in haar eerste poging naar 6,16 meter en er kwam niemand anders meer echt in de buurt.

Voor nu laat ik het hierbij. De komende dagen zitten weer vol met paralympische sport. Hopelijk zijn deze net zo succesvol als het begin.  

 

Zo te zien ben je offline

Om dit te doen moet je verbonden zijn met het internet.

Check je internet verbinding en probeer dit menu daarna opnieuw te laden.