Je bent offline, sommige functies zijn uitgeschakeld.

Rolstoelbasketbalster Bo Kramer jaagt haar dromen na
blog gezondheid basketbal
Beheerder

Rolstoelbasketbalster Bo Kramer jaagt haar dromen na

Momenteel zijn de Paralympische Spelen in Tokio in volle gang. De Nederlandse equipe heeft al veel medailles behaald en zaterdag kan daar een mooie titel voor de rolstoelbasketbal dames bijkomen! Eén van de blikvangers is Bo Kramer. Wie is deze positieve 22-jarige speelster?

"Mijn naam is Bo Kramer, speelster van het nationaal damesteam rolstoelbasketbal. Met een bommetje positiviteit en doorzettingsvermogen jaag ik mijn dromen na en ga ik als regerend Wereld- en Europees kampioen naar de finale op de Paralympische Spelen in Tokio. Sport is voor mij vooral een hele grote uitlaatklep en ik geniet enorm van het fysiek actief zijn. Daarnaast geeft sport mij een droom, en dus een reden om elke dag het beste uit mijzelf te halen."

Hoe lang doe je al aan rolstoelbasketbal en waarom ben je daarmee begonnen? 

"Ik ben eind 2012 naar de paralympische talentendag van NOC*NSF gegaan om een clinic rolstoelbasketbal te volgen en ik was gelijk verkocht! Toen is de bal (letterlijk ;)) gaan rollen en ben ik in 2013 bij een club gaan trainen en spelen. Sinds 2014 maak ik deel uit van de nationale damesselectie." 

Wat vind je leuk aan rolstoelbasketbal? 

"Rolstoelbasketbal is een heel veelzijdig en dynamische spel. Het gaat snel, is tactisch en heeft enorm veel facetten die je moet beheersen. Je mag zoals ik dat altijd zeg “een beetje rammen en rauzen” en dat maakt het een fysiek spel. Daarnaast vind ik het onwijs leuk dat het een teamsport is en dat je elkaar kunt versterken en helpen. Dat houdt mijn plezier in het basketbal enorm hoog."

Welk gevoel geeft het spelen van een perfect bal jou? 

"Voldoening denk ik vooral. Ik train dag in, dag uit om een beter speelster te worden en als je dan een goede/mooie actie uitvoert geeft dit mij een enorme boost om alleen nog maar beter en sterker te worden." 

Wie is jouw sportheld(in)? 

"Eigenlijk ben ik ervan overtuigd dat ik mijn eigen sportheld wil worden en dit komt door de quote “you don’t need a hero, it’s time to make your own”. Dit is mijn levensmotto. Ik hoop deze vraag dus ooit te kunnen beantwoorden met: Bo Kramer. Echter, heb ik uiteraard wel sporthelden waar ik enorm veel bewondering voor heb en de grootste hierin is Johan Cruijff. Als je kijkt naar zijn prestaties zowel op als naast het veld… Ja, dat vind ik echt enorm mooi en indrukwekkend." 

Wat is voor jou het mooiste sportmoment? 

"Ik heb eigenlijk 2 sportmomenten die heel dicht bij elkaar in de buurt komen voor ‘mooiste’. Ik denk dat op nummer één staat de gouden medaille die ik gewonnen heb op het WK 2018 in Hamburg. Hier zijn wij voor het eerst in de historie wereldkampioen rolstoelbasketbal geworden! Zoó ontzettend gaaf. Op de tweede plek staat mijn deelname aan de Paralympische Spelen in Rio de Jenairo en het feit dat wij hier een bronze medaille wonnen. Dat vergeet ik nooit meer…"  

Welke tegenslagen heb je gehad en hoe ben je daarmee omgegaan? 

"Mijn droom vroeger was altijd om voetbalster te worden bij Ajax. Zo gezegd, zo gedaan, en ik ben op mijn 10de op voetbal gegaan. Echter, kreeg ik snel een blessure aan mijn linkerknie waarvoor een röntgenfoto nodig was in het ziekenhuis. Ter vergelijking hebben ze mijn rechterknie ook op de foto gezet. Na 3 dagen werden wij met spoed teruggeroepen… In mijn rechterscheenbeen (waar ik dus helemaal geen last van had) zaten allemaal witte vlekken. Al snel werd duidelijk dat ik botkanker had. Ze hebben mijn hele rechterscheenbeen moeten verwijderen, welke ze vervangen hebben voor mijn eigen linker kuitbeen. Ik moest opnieuw leren lopen en met 9 operaties in 4 jaar tijd heb ik een lang revalidatie traject gehad. Ik was nog maar een kind en dit heeft voor mij denk ik veel gescheeld in hoe ik dit hele proces ervaren heb. Ik was onbevangen, wist eigenlijk niet zo goed wat mij te wachten stond én ik vond alle operaties onwijs interessant. Ik heb dus nooit heel bewust ervaren dat ik eigenlijk best wel ziek was. Het allerergste aan deze situatie vond ik dat ik nóóit meer mocht voetballen… Dat vond ik misschien nog wel de grootste tegenslag. Toen ik in 2013 rolstoelbasketbal ontdekte (ik was toen 14 jaar oud) ben ik verliefd geworden op een nieuwe sport en dit heeft mij onwijs geholpen in het accepteren van mijn ‘handicap’. Dit staat tussen aanhalingstekens omdat ik van mezelf niet vind/ervaar dat ik een handicap heb. Ik kan gewoon alleen niet zo lekker rennen en springen. Op de vraag ‘hoe ben je ermee omgegaan?‘ kan ik eigenlijk geen antwoord geven. Positiviteit is iets waar ik voor sta en mijn glas ik altijd half vol, het ziek zijn, de operaties, het ontdekken van rolstoelbasketbal, hebben mij allemaal gevormd tot wie ik vandaag de dag ben en daar ben ik eigenlijk heel erg trots op. Hierbij hebben het vasthouden aan mijn dromen (eerst voetballer bij Ajax, nu de beste rolstoelbasketballer van de wereld worden) enorm aan bijgedragen."

(Foto: Basketball experience NL)

Welke dromen heb je?

"Wat ik eerder al een klein beetje heb laten vallen, mijn persoonlijk droom op sportgebied is om de allerbeste van de wereld te worden. Deze lat ligt onwijs hoog, maar hiermee houd ik uitdaging voor mezelf en blijf ik elke dag vechten om beter te worden. Werkt voor mij persoonlijk heel goed. Daarnaast vind ik ook mijn maatschappelijke carrière heel belangrijk. Topsport is best wel egoïstisch, dus hoe mooi zou het zijn als ik ook op maatschappelijk gebied mijn steentje kan bijdrage. Hoe en in welke vorm heb ik nog niet concreet, maar eerst ga ik mijn fysiotherapie diploma halen zodat ik ieder geval wat achter de hand heb."

Welke tips heb je voor meiden/vrouwen die willen starten met (rolstoel)basketbal? 

Hoe is het om in een team te spelen? 

"Ik vind in een team spelen het allerleukste wat er is. Wij zijn een onwijs hecht team en dat maakt het alleen nog maar leuker. Het mooie aan een teamsport is dat je individueel niet de sterkste speler hoeft te zijn, maar als je elkaar precies daar waar nodig aanvult, je wel het allersterkste team kunt zijn. Dat is in ons team in mijn ogen het geval."

Hoe hebben jullie je met het team voorbereid op de Paralympische Spelen? 

"Wij trainden als team zijnde zo’n 5 dagen per week op Papendal. Ook hebben we oefenwedstrijden gespeeld en doen we aan teambuilding. Onze kernwaarde is plezier, dat willen wij zelf ervaren, maar dat willen wij ook uitstralen. Wij hebben ontzettend hard getraind om in Tokio de beste versie van onszelf te zijn."

Of Bo met haar team de winst pakt, dat zie je zaterdag. Ze spelen om 13.30 uur tegen China. Wij zitten voor de tv, jij ook?

Wil je zelf een keer ervaren hoe het is om rolstoelbasketbal te spelen? Op zaterdagochtend 16 oktober organiseren wij in omgeving Utrecht een clinic. Iedereen is welkom! Ook wanneer je niet in een rolstoel zit. Houd onze website in de gaten of meld je alvast aan door te mailen naar hallo@vrouwendiesporten.nl.

Zo te zien ben je offline

Om dit te doen moet je verbonden zijn met het internet.

Check je internet verbinding en probeer dit menu daarna opnieuw te laden.